Kyokushin training
De enige officiële vorm van “full contact” karate
Kyokushin is een veeleisende vorm van Karate. Masutatsu Oyama (meer info) was van mening dat karate zo realistisch mogelijk diende te worden beoefend, in de geest van de Bushido. Hierdoor vergen Kyokushin trainingen het uiterste van haar beoefenaars, op zowel fysiek als mentaal vlak.
Hoe ziet een Kyokushin training eruit?
Elke training wordt er gestart met een goede warming-up, gericht op stretchen en conditie. De spieren moeten goed loskomen en zodoende verstevigen we bepaalde spiergroepen en de lenigheid van het lichaam. Niet alleen fysiek maar ook mentaal moet er gewerkt worden aan o.a. uithouding en volharding, oftewel stamina.
Na de warming-up schenken we aandacht aan basistechnieken, zoals stoot-, slag-, trap- en afweertechnieken. Deze basistechnieken worden eindeloos geoefend zodat ze uiteindelijk als reflex in het lichaam worden opgenomen. Ook aan ademhaling schenken we bijzondere aandacht, een goede ademhaling is van cruciaal belang voor een vechtsporter.
Niet alleen enkelvoudige technieken worden geoefend, ook de stijloefeningen waarin basistechnieken in beweging komen en in uiteenlopende gevechtsituaties plaatsvinden worden geoefend in de vorm van een kata. Hoe meer ervaring een leerling heeft hoe complexer en gracieuzer de kata’s worden. Hier komt dan ook veel coördinatie bij kijken.
Het vrije gevecht, de kumite, is een belangrijk ondereel van Kyokushin Karate. Ter voorbereiding op een kumite worden basistechnieken nogmaals geoefend op bijvoorbeeld stootkussens. Zodoende kan er een meer krachtige techniek ontwikkeld worden en kunnen contactoppervlakken zoals de knokkels gehardend worden.
Afsluitend kan er met een partner, tijdens een kumite-training, de opgedane technieken geoefend worden . Het grootste belang is respect voor de oefenpartner, immers ben je elkaar aan het helpen.
De kumite-traing dient zo realistisch mogelijk nagebootst te worden, hiervoor zal er contact gemaakt worden tussen de leerlingen. De begeleidende sensei (of sempai) zorgt ervoor dat de kumite-training goed verloopt met als doel geen verwondingen.